V.R este un roman care, dupa 5 ani de banking in Romania, a ales sa lucreze intr-o banca in Austria, pe segmentul de corporate risk. Acum are 26 de ani, iar primul job in zona financiara l-a obtinut la 19 ani. „Era un IFN, nicio banca nu se uita la mine pe atunci”, a povestit pentru HotNews.ro bancherul austriac. Avea 19 ani pe atunci. HotNews a stat de vorba cu el, despre motivele plecarii din tara,despre cum se face banking in Austria si despre cum se vede bankingul local, dinspre Occident.
Pentru a ajunge la primul interviu, am facut un mic imprumut Eram dezamagit- in Romania se promoveaza pe pile, nu se tine cont de talent si abilitati. Ai pe cineva bine plasat, urci rapid in ierarhie. Nu ai, acolo imbatranesti. Bancher roman care profeseaza in Austria „De la IFN-ul acela, am ajuns la o banca. Mai intai pe relationship management, apoi in alte zone din bankigul romanesc. Dupa o vreme, hotarasem sa plec in strainatate la o alta banca. Eram dezamagit- in Romania se promoveaza pe pile, nu se tine cont de talent si abilitati. Ai pe cineva bine plasat, urci rapid in ierarhie.
Nu ai, imbatranesti pe postul pe care te-ai angajat”, explica V.R. Nu a fost usor sa se angajeze, isi aminteste el. Pentru a ajunge la primul interviu cu austriecii, am facut un mic imprumut. Nu aveam bani, asta era adevarul, si nu ma puteam prezenta oricum. Dar a meritat”, recunoaste bancherul austriac.
Acum castiga circa 3000 de euro, fata de cei aproximativ 3000 de lei pe care ii lua in Romania. Diferentele de banking dintre Romania si Austria sunt uriase, mai spune V.R. „De pilda, la interviul de aici (din Austria- n.n.) am stat circa doua ore. Interviul a fost cu totul diferit de ce eram obisnuit aici in tara. Practic, a fost mai mult o dicutie despre persoana mea, despre felul meu de a fi.
In Austria,indiferent de pile sau abilitati, nu poti promova