Nu-şi fac igiena orală şi cer în cabinetul stomatologic pietricele semipreţioase lipite pe dinţi. Problema principală de care se lovesc stomatologii e lipsa de educaţie a pacienţilor, care nu ştiu importanţa acţiunilor preventive
Sibienii nu ştiu să se spele pe dinţi, dar vor fiţe, pietricele strălucitoare şi alte tratamente cosmetice. Pe lângă lipsa de educaţie şi preconcepţiile oamenilor, principala problemă cu care se confruntă stomatologii este că sibienii nu ştiu să se spele pe dinţi sau, şi mai rău, nu se spală. „Mai mari sunt fiţele, dar oamenii nu se spală pe dinţi. Suntem pe ultimul loc în Europa, nu ştiu în lume, la consumul de pastă de dinţi. Problema mare este şi că cei care se dau fiţoşi nu ştiu să se spele pe dinţi în mod corect. Cei mai mulţi îşi cumpără o periuţă aspră şi apasă puternic pe dinţi, periind pe orizontală, şi cred că aşa trebuie să se spele pe dinţi. Ori aşa nu fac decât să provoace daune dinţilor“, a subliniat stomatologul.
Pentru că nu merg regulat la control, sibienii ajung la stomatolog doar în ceasul al doisprezecelea, când durerea nu le mai dă pace. Iar atunci vor o lucrare rapidă, bună şi ieftină, iar dacă se poate, şi cu plata în rate. Iar în perioadă de criză, cu atât mai mult. „Sibienii vor mult, ieftin şi bun. Dar nu poţi să-ţi cumperi mercedes la preţ de dacie niciodată. Toate problemele oamenilor pleacă de la bani, pentru că ei gândesc că stomatologul este scump. Stomatologul este ieftin dacă se merge la control regulat, de două ori pe an. În şase luni mai mult de o carie-două superficiale nu pot să apară, iar asta costă câteva zeci de lei. Dar la cei mai mulţi cariile sunt avansate pentru că nu vin la control. Marea majoritate se prezintă la control după trei ani“, a declarat dr. Cosmin Bâţă, medic stomatolog.
Sunt şi sibieni care n-au intrat într-un cabinet de stomatologie până la vârsta de 50