EŞEC. În fiecare an, din cei peste 300 de absolvenţi, numai 10-15 îşi găsesc job în branşă. Ceilalţi nu fac faţă compromisurilor şi se reorientează.
Actoria nu este o meserie uşoară. O recunosc mai toţi cei care au absolvit cursurile facultăţilor de profil şi care au încercat cel puţin o dată scândura scenei. Poate de aceea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, nu le era dat decât unor privilegiaţi să ajungă actori.
Vremurile s-au schimbat însă, cererea a devenit mai mare, dar mai largă decât a devenit oferta. Cristina a absolvit în urmă cu trei ani şi de atunci nu a fost inclusă în nicio distribuţie.
„Cred că, de cele mai multe ori, am avut ghinion. Însă cunosc şi cazuri în care nu am luat un rol pentru că era «rezervat » pentru o persoană anume”, spune actriţa, care declară că a avut parte şi de o surpriză de proporţii la un casting.
„Posturile sunt blocate”
„În ultimul an de facultate am fost să dau o probă pentru un rol la Teatrul din Ploieşti. Aici nu m-au admis pentru că mai aveam cam două luni până terminam facultatea şi nu voiau să îmi strice programul. Într-un final, am asistat la casting, în sală, ascultând părerile comisiei. La sfârşit, am văzut cu stupoare că rolul a fost obţinut de o persoană care nici măcar nu a venit să dea proba!”, spune Cristina, care este hotărâtă totuşi să nu renunţe.
Momentan, lucrează la o firmă media şi speră să ajungă cât mai repede pe scenă. Cei mai mulţi actori tineri se plâng de faptul că mai toate concursurile pentru un post în teatru se dau „cu uşile închise”.
„Tot timpul ni se spune că posturile sunt blocate. Dar ştim bine că nu este chiar aşa. Anunţurile cu noi joburi se pun la avizierul teatrului şi... cam atât. Nu apucăm să le vedem şi nici nu prea avem acces la ele”, afirmă Adriana, care a terminat acum cinci ani, „la particulară