Valea Prahovei găzduieşte cele mai multe complexuri destinate locuinţelor de vacanţă. În zonele montane, cererile au început să curgă încă de la începutul anului pe acest segment de imobile. În schimb, litoralul este în completă stagnare.
Principalii clienţi pentru apartamentele de vacanţă de la munte sunt în proporţie de 90% bucureşteni. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este reprezentat de preţurile considerate accesibile. Spre exemplu, în unul dintre cele mai mari complexuri rezidenţiale de vacanţă finalizate de la munte, Colina Florilor, situat în Sinaia costurile pornesc în prezent de la 65.000 de euro, preţ cu TVA inclus pentru un apartament cu două camere.
Dezvoltatorii, surprinşi de cerere
„Suntem şi noi surprinşi de cererea de la acest început de an. În cazul locuinţelor din acest ansamblu preţurile începeau în perioada de boom de la peste 100.000 de euro pentru un imobil cu două camere, aşadar prima atracţie în acest caz este preţul vizibil redus", declară Ciprian Core, director de vânzări al firmei de consultanţă imobiliară Mervani.
Potrivit acestuia, vânzările din cadrul acestor complexuri vor creşte semnificativ în următoarele luni, acestea fiind deja pe un trend crescător. Preţurile vor rămâne însă pe loc. „Reducerile au fost deja făcute, preţurile au ajuns la minimum, deci indiferent ce ar fi în piaţă acestea nu vor mai scădea. Ne aşteptăm la vânzări mai ridicate în acest an, faţă de 2009", spune Aurelia Turea, broker imobiliar al agenţiei House Consulting.
Litoralul - oferte fără cereri
În cazul ansamblurilor rezidenţiale de vacanţă de la Marea Neagră lucrurile nu sunt deloc comparabile cu cele din staţiunile montane autohtone. Aici, piaţa este încă în impas. „Vânzările în acest moment pe acest tip de locuinţe sunt în stand-by, nu există deloc cerere", explică Mircea Fătu, consilier imobiliar a