Locuinţele pasive reduc la minimum cheltuielile cu manopera, bătăile de cap legate de izolaţie şi termenele de finalizare. Asta dacă depăşesc bariera psihologică a tradiţionalismului autohton. Unul din elementele de bază al acestui tip de construcţie este reprezentat de cofrajele dintr-un polistiren special. Acestea costă circa 8.000 de euro.
Fundaţia necesară unei astfel de case este clasică. Costurile presupuse de construcţia fundaţiei variază între 100 şi 150 de euro pe metru pătrat.
Pentru o casă de 100 de metri pătraţi veţi investi aşadar în fundaţie între 10.000 şi 15.000 de euro. Avantajele acestor case ţin de faptul că pierderile de căldură sunt reduse la maximum.
Pentru construcţia unei case pasive trebuie întâi să stabiliţi clar care este suprafaţa pe care vreţi să desfăşuraţi acest edificiu. Ulterior va fi necesar să faceţi o vizită unui arhitect care să vă ajute să concepeţi un proiect după visele dumneavoastră.
„Acest tip de case nu limitează deloc imaginaţia arhitecţilor. Polistirenul se taie uşor, iar produsele pe care le importăm noi se îmbină atât pe orizontală, cât şi pe verticală", precizează Cătălin Franga, administrator al distribuitorului abcconstructiipasive.ro.
Atenţie la materiale!
Cu acest proiect mergeţi la una dintre firmele specializate în acest sens. Franga sfătuieşte posibilii clienţi să fie foarte atenţi la calitatea polistirenului şi la tipul de îmbinări care poate fi realizat.
„Dacă e nevoie de multe îmbinări cu lemn în timpul construcţiei, aceasta arată că există riscul ca pereţii să nu reziste mult în timp", spune el. Furnizorul de cofraje de polistiren va stabili exact cantitatea de care aveţi nevoie, iar aceasta vă va fi livrată cu camionul. Transportul este plătit separat. În medie, acesta costă aproximativ 1.700 de euro, deorece materialele sunt aduse din Germania.
Structuristul, om