Mulţi au auzit de ea abia după ce au început să petreacă Valentine’s Day. Dragobetele este un personaj mitologic împrumutat din sud.
Sărbătoarea Dragobetelui este încă necunoscută pentru majoritatea tinerilor pietreni. Mulţi recunosc că au aflat de ea din media, când a fost prezentată drept varianta românească a Valentine’s Day, sărbătoare importată de la americani. „În Neamţ sunt prea puţine obiceiuri legate de Dragobete. Este o sărbătoare românească din sudul ţării, iar noi am început să împrumutăm tradiţiile de acolo tocmai pentru a o promova“, a declarat Valentin Andrei, purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare“.
Dragobete versus Valentin
Dragobetele e un personaj mitologic, similar lui Eros al vechilor greci, şi lui Cupidon al romanilor, care oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor. De obicei, Dragobetele se sărbătoarea prin petreceri în aer liber, dansuri, jocuri, discuţii în jurul focului, săruturi sau logodne simbolice.
„Ştiu că e sărbătoarea dragostei la români, dar am aflat despre ea abia acum câţiva ani, când mi-a reproşat o prietenă că sărbătoresc Valentine’s Day. Am auzit că trebuie neapărat să te săruţi cu persoana iubită în ziua asta ca să-ţi meargă bine tot anul. Şi mai spunea bunica că cei doi îndrăgostiţi trebuie să ia două nuci şi să le arunce în foc. Dacă mocnesc şi ard încet se vor iubi până la adânci bătrâneţi, iar dacă pocnesc, se crapă sau se desfac vor avea o relaţie zbuciumată“, îşi aminteşte Elena Baciu, o pietreancă de 24 de ani.
S-au documentat pe net
Elevul Cosmin Pintilie a aflat de Dragobete de la şcoală. „Am avut de scris mai multe referate despre sărbătorile româneşti. Atunci am citit şi despre echivalentul românesc al Valentine’s Day. Prea multe obiceiuri nu ştiu, dar am mai urmărit acum nişte reportaje. Sper să se promoveze