Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, şi reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten au lipsit de la întâlnirea programată de deputaţi. Sursa: Vier Profen
Astfel, doar reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări s-au dus în faţa Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a oficialilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) şi ai ANPC.
Reprezentanţii Vier Pfoten au lipsit, pe motiv că sunt plecaţi din ţară.
“Cei de la Vier Pfoten au declinat invitaţia, spunând că cei care ar putea reprezenta organizaţia nu pot veni la întâlnire. Informal, ni s-a spus că sunt plecaţi din ţară”, a declarat pentru evz.ro secretarul general al Comisiei pentru agricultură, deputatul Marian Avram.
Fost şef al ANSVSA şi medic veterinar, Avram spune că modelul de etichetare oferă informaţii despre modelul exploataţiei, de la curtea ţăranului la unităţile industrializate. În plus, explică Avram, nu există teste de specialitate care să ateste că oul marcat cu cifra 3, adică oul produs de găinile crescute în sistem industrializat, este toxic.
Uniunea Crescătorilor de Păsări a anunţat că îi va cere despăgubiri în instanţă profesorului Gheorghe Mencinicopschi în valoare de trei milioane de euro. Profesorul a declarat că oul marcat cu cifra 3 este toxic.
De asemenea, reprezentanţii Vier Pfoten susţin că găinile crescute în cuşti sunt stresate, iar hormonii de stress se transmit consumatorilor de ouă.
România a obţinut o derogare, astfel încât crescătorii de păsări trebuie să îşi modernizeze exploataţiile până în 2013.
CITIŢI ŞI:
Miza în războiul oului toxic: 3 milioane de euro
DEZBATERE EVZ. Cine câştigă din războ