BIROCRAŢIE. Statul a demarat campania de recuperare a sumelor încasate ilegal de bugetari în 2008. Din cele 259 de milioane de euro acordate fără temei legal, Finanţele spun că pot recupera doar 1%. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
În plin an de criză, bugetarii au făcut abuz de prime care ocolesc legea. În 2008, aceştia au primit sporuri ilegale de peste 950 de milioane de lei (259 de milioane de euro), potrivit unui raport al Curţii de Conturi.
Însă „fenomenul s-a extins în 2009”, ne-a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
De aceste drepturi ilegale au beneficiat nu mai puţin de 234.000 de persoane în 2008, arată datele Curţii de Conturi.
Conform sursei citate, sporurile au fost acordate fără temei legal, fiind aprobate de autorităţile legale. Oficialii Curţii de Conturi au solicitat parlamentului să anuleze criteriile nelegale, în baza cărora cei peste 234.000 de bugetari au beneficiat de prime sau sporuri.
Potrivit raportului instituţiei, circa 100 de milioane de euro au ajuns, în 2008, în buzunarele funcţionarilor publici, iar circa 160 de milioane de euro în cele ale personalului contractual.
Spor pentru refacere după concediu de odihnă
Printre bonusurile ilegale se numără şi unele mai puţin obişnuite: spor pentru refacerea după concediul de odihnă, pentru lucrul cu publicul sau pentru ţinută decentă. La acestea se adaugă şi indemnizaţiile de hrană caldă, sporurile de cantină, sporul de solicitare neuropsihică, altfel spus de stres, sau cel de dispozitiv. Pe listă mai apar şi „primă de toamnă” sau „bonificaţie pentru ziua localităţii”.
Statul vrea să recupereze aceşti bani în perioada următoare. Asta este explicaţia de ce anumiţi angajaţi în sectorul de stat s-au trezit cu salariile tăiate în prima lună a anului.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Mi