Ploieştenii care locuiesc în apropierea rafinăriilor sunt disperaţi. Din cauza precipitaţiilor abundente, solul musteşte de produse petroliere, astfel încât, mai ales dimineaţa şi pe timp de ceaţă, aerul devine irespirabil. Sursa: Marius Nica Zonele afectate de poluarea invocată cetăţeni sunt cartierul Mihai Bravu, aflat în imediata apropiere a rafinăriei Petrotel Lukoil, cartierul Ploieşti Triaj, din vecinătatea depozitelor de reziduuri petroliere ale rafinăriei Astra şi zona Gării de Nord, de lângă Rafinăria Vega.
„Dimineaţa abia mai putem respira. Miroase a petrol atât de tare, încât nici rufele nu le putem ţine, afară, la uscat”, se plânge Mioara Toma, care locuieşte într-unul din blocurile de lângă batalurile rafinăriei Astra.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu locuitorii de pe strada Poieniţei, de lângă rafinăria Vega.
„Cel mai bun exemplu pentru poluarea la care suntem suspuşi este pârâul Dâmbu, care trece prin spatele gospodăriei mele, aflate în aval de rafinărie. Pe gerurile alea mari, când până şi Marea Neagră îngheţase, Dâmbu a continuat să curgă din cauza petelor mari de petrol de la suprafaţa apei”, spune Ion Berchi, unul dintre localnici.
Bărbatul susţine că în ultimele zile a sesizat Garda de Mediu Prahova de mai multe ori, însă a primit acelaşi răspuns: nu există poluare.
„În ultima perioadă nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim de noxe de la rafinării. Vom face noi verificări în teren”, a declarat Ştefan Popescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova.
Ultima dată când o rafinărie a fost amendată de comisarii de mediu a fost anul trecut, în luna mai. Atunci, Rafinăria Vega a fost sancţionată cu 50.000 de lei, după ce, în urma unei ploi abundente, în canalizarea oraşului au ajuns cantităţi importante de reziduuri petroliere.