Cea mai nouă vamă a României este ridicată pe o mică „ciupeală“ din bani publici. Consiliul Judeţean plăteşte 240 de lei lunar drept chirie fostului primar din Rădăuţi Prut, pentru că şi-a amplasat gheretele în care funcţionează vama pe un teren de 80 de metri pătraţi aparţinând acestuia.
Şefii judeţului au ajuns la concluzia că nu pot amplasa vama în altă parte decât pe terenul fostului primar Gheorghe Alupoaie, în prezent consilier local. Ei au încheiat un contract de închiriere a respectivului teren pe o perioadă de doi ani. Preţul, la prima vedere modic, este considerat colosal de către experţii imobiliari, având în vedere că pentru arendarea unui hectar de teren se plăteşte tot atât, darnu pe lună, ci pe un an întreg. „Aş vrea să găsesc şi eu pe cineva să plătească preţul ăsta. Gândiţi-vă că sunt 80 de metri pătraţi de teren situat într-o comună. O garsonieră mobilată se închiriază în Botoşani cu maxim 400 de lei le lună ca să nu mai spunem că un hectar de teren se dă în arendă cu 250 de lei pe an“, a spus Cristian Turcu, agent imobiliar.
„Este o sumă prea mare. Păi noi avem concesiuni în comună pe care încasăm 200 de lei pe an, nu pe lună. În Rădăuţi Prut concesiunea pe metru pătrat este de 48 de bani pe an“, a declarat Gheorghe Uta, viceprimarul comunei Rădăuţi Prut. Cu alte cuvinte, dacă terenul era al primăriei, se concesiona cu 38 de lei pe an, faţă de 2880 de lei cît va plăti CJ-ul consilierului.
„Terenul acela este o fostă livadă distrusă de inundaţii. Eu n-am vrut să-l dau, dar mi-a fost solicitat“, a declarat Gheorghe Alupoaie.
Mihai Tâbuleac, preşedintele Consiliului judeţean a susţinut că închirierea terenului era strict necesară. „Dacă domnul Alupoaie ar fi spus nu, noi am fi avut o problemă deosebită“, a declarat Mihai Ţâbuleac.