PDL îşi păstrează directorii din judeţe pe statele de plată chiar dacă, de ieri, funcţiile acestora nu mai au acoperire legală. Sursa: Vlad Stănescu
Aproximativ 1.500 de direcţii judeţene aflate în subordinea ministerelor au, începând de ieri, directori plătiţi de la bugetul de stat, dar fără acoperire legală. Şefii aşa-numitelor direcţii deconcentrate din teritoriu - de la casele de pensii la direcţiile de sănătate publică, cele ale finanţelor publice sau sau cele pentru agricultură - au rămas, practic, fă ră drept de semnătură pe o perioadă nedeterminată în condiţiile în care nici guvernul, nici parlamentul nu a corectat, până pe 27 februarie, actul normativ neconstituţional prin care au fost numiţi.
Lipsa de acoperire legală pune sub semnul întrebării orice act semnat de aceştia şi mai ales eventualele plăţi pe care instituţiile ar urma să le facă cu girul lor.
„Nu există baza legală a numirii sau a menţinerii lor. Cred că e o problemă şi cu dreptul de semnătură, şi cu plăţile. S-a creat haos în administraţie şi vinovat e guvernul”, spune fostul secretar de stat pentru ad mi nis traţie în Ministerul de Interne, liberalul Victor Paul Dobre. Ca soluţie de avarie, PDL-iştii se gândesc la delegarea atribuţiilor.
Directori în afara legii
Cum s-a ajuns aici? Din 4 decembrie 2009, când ordonanţa pe baza căreia au fost numiţi a fost declarată neconstituţională şi până pe 5 februarie guvernul a ignorat situaţia. Ulterior, a trimis în parlament o iniţiativă legislativă prin care directorii de deconcentrate sunt trecuţi în rândul funcţionarilor publici cu statut special, urmând ca, neoficial, să fie numiţi tot pe baza aprobării de partid. Legea nu a trecut însă decât de Senat.
„E o încurcătură foarte serioasă. Acum nu mai au nici drept de semnătură, iar în plen cred că abia pe 9 martie dacă vom avea