Capitalul austriac reprezintă peste 20% din totalul investiţiilor străine în România, iar Viena doreşte să exporte acest "cum se face" în cât mai multe domenii, inclusiv în educaţie.
Pe lângă schimburi de experienţă şi colaborări între universităţi, austriecii pun accent pe pregătire de înaltă calificare şi o strânsă colaborare între educaţie şi economie. Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului doreşte înfiinţarea unui Institut al Dunării.
Ucenicie după model austriac
Un exemplu de sector care are nevoie de soluţii este industria turismului, unde România nu dispune de instruire calificată pentru formare de specialişti. Altă ramură este cea a ucenicilor, care au nevoie de "formare pe baza activităţilor practice cu bază teoretică asigurată de şcoli profesionale". Altfel spus, aceşti tineri trebuie să înveţe mai mult în câmpul muncii, nu pe băncile şcolii.
Aceste opinii au fost exprimate astăzi, cu ocazia evenimentului Austria Showcase, unde zece firme şi instituţii economice austriece şi-au expus viziunea asupra formării profesionale a angajaţilor.
Cum România este o ţară cu mare potenţial agricol, austriecii cred că ar trebui să avem mai multe şcoli cu profil agricol.
Bucureştiul caută soluţiile la Viena
În ceea ce priveşte dezvoltarea urbană, viceprimarul vienez Renate Brauner a vorbit pentru evz.ro despre câteva dintre avantajele acestei colaborări.
"Cred că putem găsi soluţii în domenii ca administrarea oraşului, probleme de ordin social (mă refer aici şi la piaţa muncii), managementul traficului, situaţia garajelor şi parcărilor, organizarea unităţilor medicale. Iar Austria poate beneficia de un schimb cultural şi educaţional cu Bucureştiul. Capitala României are foarte multe de oferit din punct de vedere cultural, dar are nevoie de o prezentare