Dacă aţi cumpărat o proprietate ca investiţie, specialiştii recomandă să mai aşteptaţi şi să nu o scoateţi acum pe piaţă. Vindeţi doar dacă nu aveţi încotro!
Creştere sigură
În general e bine să nu vinzi nimic dacă nu ai o presiune financiară, precum un credit. Socoteala de acasă nu se potriveşte însă cu cea din târg. Asta ne-a demonstrat piaţa imobiliară în ultima perioadă şi, în ciuda faptului că unele proprietăţi au scăzut foarte mult, au fost momente când pentru anumite imobile nu a existat cerere indiferent de cât de mic a fost preţul.
Proprietăţile imobiliare sunt o investiţie pe termen lung, de obicei se lasă din generaţie în generaţie, deci de principiu orice calcul pe termen scurt este greşit.Ca să ne decidem dacă vindem acum sau nu, trebuie să analizăm motivul din spatele acestei vânzări: o fac strict speculativ sau pentru că am o nevoie imediată.
Dacă vânzarea se face speculativ, atunci răspunsul depinde de fiecare în parte şi de cât de mult vrea să câştige sau cât de mult este dispus să piardă fiecare. Dar, dacă înstrăinarea se face din nevoie de bani sau imposibilitate de plată a datoriilor, atunci trebuie făcut un plan foarte bine pus la punct, prin care să se evite sau să se limiteze cât mai mult pierderile. Din păcate, nimeni nu poate ghici ce se va întampla cu adevărat cu piaţa imobiliară în viitorul apropiat, însă istoria ne arată că pe termen lung proprietăţile imobiliare îşi măresc întotdeauna valoarea.
Pe temen lung preţurile vor creşte sigur, cel mai probabil direct proporţional cu avansul puterii de cumpărare, influenţată de starea economiei. Dacă ne referim strict la apartamente şi case, creşterea preţurilor în viitor este evidentă ţinând cont şi de deficitul de locuinţe din România.
Ionuţ Bordei,head of land department CBRE
Piaţa face preţul
Întrebarea oricărui proprietar de teren sa