OPŢIUNE. Consultanţa de specialitate la preluarea apartamentului poate evita problemele ulterioare, dar cu preţul unei facturi mai încărcate. Riscul este că nu toţi sunt tocmai profesionişti. Sursa: SHUTERSTOCK
Din ce în ce mai multe case noi pot fi cumpărate prin intermediari. Pe lângă cunoscuţii agenţi imobiliari, noii vânzători sunt fie persoane fizice, care au cumpărat câteva apartamente în scop investiţional, fie fonduri de investiţii. Cei care optează pentru colaborarea cu aceştia din urmă pot beneficia de unele avantaje, care vor necesita însă in vestiţii suplimentare.
„Preţurile noastre, faţă de cele ale dezvoltatorilor, sunt cu 3 până la 10% mai mari, în funcţie de fiecare complex în parte”, spune Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo. Compania, care deţine 800 de unităţi şi are în plan achiziţii de 40 de milioane euro, a majorat recent preţurile apartamentelor din portofoliu, cu procente de până la 10%, urmând ca, de la jumătatea lunii aprilie, să aplice o a doua majorare, de aproximativ 5%.
În aceşti bani intră însă şi alte servicii. „În schimbul acestui tarif, noi oferim asistenţă tehnică şi legală la preluarea apartamentului şi ne angajăm să negociem noi cu dezvoltatorul eventualele nereguli”, susţine Zvik.
Mai ieftin la „mâna a doua”
O altă categorie de vânzători sunt persoanele fizice care au cumpărat o locuinţă în scop investiţional sau pe care nu şi-o mai pot permite acum. În aceste cazuri, preţurile de achiziţie pot fi cu până la 10-20% mai mici decât la dezvoltatori, dar contractul este preluat „cu bune şi rele”.
Asta include şi condiţiile de administrare a blocului, care le dau acum multe bătăi de cap proprietarilor care s-au mutat în ansambluri. „Un intermediar ar trebui să însemne garanţia unui contract mai sigur. Există însă şi riscul ca acesta să nu fie chiar pro