Şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii, concertele lui fiind cunoscute pe toate continentele. A avut ca parteneri de scenă monştri sacri ai artei interpretative. Născut în România, dar trăitor în Spania, marele dirijor Octav Calleya vorbeşte cu o dragoste evidentă pentru ambele ţări.
Pregătirea artistică de bază şi-a realizat-o la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-o apoi la Viena. De-a lungul timpului, a dirijat numeroase orchestre importante de pretutindeni. Este cunoscut însă în lume ca „dirijorul spaniol Octav Calleya“, deşi a crescut româneşte. Obligat fiind de porţile închise care i-au fost trântite în România, celebrul dirijor Octav Calleya a hotărât să părăsească ţara.
Din 1973 trăieşte în Spania. În urmă cu 37 de ani a plecat din Craiova spre o lume care a ştiut să aprecieze valorile. „M-am născut la Chişinău, dar familia mea sa s-a stabilit după război la Craiova. De 30 de ani locuiesc în Malaga. Sunt român prin naştere, spaniol prin adopţiune şi malaghenios des corasone, cum îmi spun spaniolii“, spune zâmbind maestrul.
Între trei concerte dirijorul îşi face timp pentru a da un miniinterviu ADS Craiova. Are o poveste de viaţă tumultoasă şi plină de învăţăminte. Calleya este unul din ultimii discipoli ai marelui dirijor Celibidachi. Un virtuos al baghetei, un pedagog desăvârşit şi profesor al Conservatorului Superior de muzică din Malaga, Octav Calleya mărturiseşte că este legat sufleteşte de Craiova: „Aici am copilărit şi tot aici am deprins tainele artei sunetelor“.
S-a perfecţionat în arta dirijatului cu Sergiu Celibidache şi Franco Ferrara. Recunoaşte că marele Celibidache l-a ajutat să se impună în lumea muzicală internaţională. „Mi-a spus într-o zi: «Calleya, studiază cu mine». Cu greu mi-a obţinut viza şi astfel am ajuns să studiez la Viena“, îşi aminteşte Octav. În 1973 a plecat în Spania, a obţinut numeroase prem