Economia a rezistat mai bine crizei decât se anticipase iniţial, contracţia economică fiind de 7,1%, faţă de estimarea iniţială de 7,2%. Sursa: Arhiva EVZ
Produsul intern brut s-a cifrat, în preţuri curente, la 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, datele reale contrazic cifrele înaintate de Comisia Naţională de Prognoză, care estima un PIB de 497,3 miliarde de lei, precum şi pe cele ale Ministerului de Finanţe, care anticipa un PIB de 505,503 miliarde de lei în 2009.
Raportări cu bucluc
Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu spune că întotdeauna există diferenţe între valorile estimate şi cele finale, însă însă Guvernul nu a ascuns cifrele reale. În plus, consideră Vlădescu, speculaţiile apărute în presă, prin care situaţia din România este comparată cu cea din Grecia, sunt "răutăcioase".
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan apreciază că nu poate fi făcută o paralelă între situaţia din România şi cea din Grecia, în sensul ascunderii datelor reale, pentru a îndeplini cerinţele UE. Pârvan pune diferenţele apărute între datele publicate de Statistică şi cele ale Ministerului de Finanţe pe seama raportărilor primite de Guvern din teritoriu.
"Există o situaţie operativă şi una definitivă. Probabil că nici Guvernul nu a ştiut ce se întâmplă, din cauza raportărilor din teritoriu", a declarat pentru evz.ro Cristian Pârvan. În plus, mai spune Pârvan, nu există o situaţie clară a volumului datoriilor statului faţă de mediul privat.
Dacă Guvernul nu va fi capabil să aplice măsuri coerente de stimulare a economiei, mediul de afaceri nu va putea genera venituri mai mari la bugetul de stat. În plus, dacă preţurile la gaze vor fi liberalizate, inflaţia va depăşi ţinta