Agenţia Europeană pentru Securitate Alimentară a avizat noile OMG-uri doar pe baza dosarelor înaintate de producători, fără alte cercetări. Organismele Modificate Genetic (OMG) au mai câştigat o bătălie în Europa, după 12 ani de restricţii.
Comisia Europeană, condusă de Jose Manuel Barroso, a autorizat marţi cartoful transgenic Amflora, produs de germanii de la BASF, dar şi trei tipuri de porumb marca Monsanto, pe baza avizului Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară (AESA).
Citiţi şi:
Cartoful mutant aprobat de UE este rezistent la antibiotice
Cartoful Amflora a primit autorizaţie de cultivare în scopul producerii de amidon pentru industriile de hârtie, textile şi beton, dar şi pentru hrana animalelor. Un nou OMG nu a mai fost autorizat de 12 ani, mai precis din 1998, când a primit undă verde porumbul MON810, care se cultivă în momentul de faţă şi în România.
Deşi culturile de plante mutante, mai ieftine şi mai puţin pretenţioase, sunt profitabile, statele UE rămân divizate în privinţa extinderii acestora, dar şi a importurilor. Studiile privind impactul sanitar al OMG-urilor nu sunt 100% concludente, iar modul în care acţionează AESA, organismul oficial al UE ce evaluează riscurile cultivării şi comercializării transgenicelor, a sporit reticenţele guvernelor.
Aviz la mâna producătorilor
Constrânsă de critici, AESA a recunoscut recent că a dat avize exclusiv pe baza dosarelor înaintate de grupurile producătoare de OMG-uri deoarece nu dispune de fonduri pentru a-şi desfăşura propriile cercetări. În plus, impactul noului cartof asupra mediului nu a fost testat decât prin cultivarea sa într-o singură ţară, Suedia.
În aceste condiţii, 11 state membre (Austria, Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Olanda şi Slovenia) şi-au revendicat dreptul de a interzice complet culturile transgenice