Democrat liberalii vor sa il schimbe pe Mircea Geoana din fruntea Senatului, dar nu pot face asta fara acordul Partidului Social Democrat (PSD).
PD-L ar fi putut sa il "debarce" pe Geoana, in cazul in care Curtea Constitutionala nu ar fi decis in 2005 ca articolul 30 din Regulamentul Senatului este neconstitutional.
PD-L cere supendarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului (Video)
Concret, articolul 30 din Regulamentul Senatului arata ca revocarea presedintelui se poate realiza in doua situatii. Prima presupune cererea a minimum o treime din numarul total de senatori (adica cel putin 46 de semnaturi), daca seful Camerei incalca prevederile Constitutiei sau daca "incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune".
A doua situatie presupune o solicitare din partea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor (adica, cel putin 69 de semnaturi).
Tinand cont de faptul ca grupul PD-L din Senat are 52 de membri, democrat-liberalii ar fi putut sa il revoce pe Geoana pe cont propriu mergand pe prima varianta.
CCR a blocat initiativa PD-L
Insa, democrat liberalii au pierdut dreptul de declansare a procedurilor de revocare a presedintelui Senatului. Asta pentru ca, institutia revocarii presedintelui Senatului, stipulata la art. 30 din Regulament, a fost declarata neconstitutionala prin decizia 601 din 14 noiembrie 2005
Geoana spune ca nu poate fi revocat decat daca asa vrea PSD
"In privinta dispozitiilor art.30 alin.(1) din Regulament, care prevad ca revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, atunci cand persoana care detine aceasta functie incalca prevederile Constitutiei ori incalca grav sau in mod repetat pr