Sistemul public trebuie să cheltuiască mai puţin, astfel încât să nu fie o povară pentru economie, mai ales că bancherii nu par deloc dispuşi să dea credite. Sursa: Octavian Cocoloș
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciază că situaţia din Grecia poate fi un bun exemplu pentru România, în condiţiile în care grecii au acumulat deficite bugetare enorme, ca urmare a sistemului de pensii deficitar şi al cheltuielilor făcute de sistemele administrative.
„Vedem în proximul geografic, la câteva sute de kilometri, deficite foarte înalte, sisteme de pensii foarte generoase şi sisteme administrative mult prea largi faţă de ce poate oferi economia, care duc la situaţii chiar dramatice şi observăm cât de repede se poate schimba perspectiva unei ţări”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Mediafax.
Guvernatorul BNR a criticat şi vocile pesimiste, care anunţă catastrofe în economie, arătând că bancherii nu vor fi, în aceste condiţii, motivaţi să dea credite.
„Vrem să ieşim din criză, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate să se aventureze să dea credite, când toată atmosfera asta pe care o simt în jurul lor este neagră şi mai este şi tot şomajul ăsta", a puntat Isărescu.
De asemenea, nu există o mână divină care să salveze economia, iar grupurile de interese dăunează bunului mers al acesteia, a mai spus şeful BNR.
„Noi nu avem sistem de pensii pe bază de contribuţii, noi avem sistem de pensii pe generaţii. O generaţie plăteşte pensia altei generaţii, şi atunci trebuie să te preocupi în primul rând să existe locuri de muncă. Dezbaterile de la televiziune nu sunt doar o chestiune de rating, creează impresii, induce idei. Dacă mai văd de mai multe ori la televizor că România mănâncă 70% din import, mă sperii şi poate emigrez şi eu",
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
@N_P