Comisia Europeană are un plan, pe 10 ani, pentru revitalizarea economiei comunitare. România este mult în urma ţintelor stabilite la Bruxelles. Sursa: REUTERS
Comisia Europeană (CE) a depăşit rapid eşecul „Agendei Lisabona” şi a lansat un nou plan menit să revitalizeze economia UE, lovită de recesiune, de criza din Grecia şi ameninţată de puterile emergente mondiale.
Strategia „Europa 2020”, lansată ieri la Bruxelles de şeful CE, Jose Manuel Barroso, îşi propune să stimuleze creşterea economică şi crearea locurilor de muncă, cu accent pe domeniile educaţiei, cercetării şi protecţiei mediului.
Ca şi în cazul „Agendei Lisabona”, care şi-a propus, în van, să transforme UE în „cea mai competitivă economie din lume, bazată pe cunoaştere, până în 2010”, noua strategie e ameninţată de cei ce trebuie să o implementeze. „Dacă statele membre nu vor să intre în joc, nimic nu se va întâmpla”, a admis, ieri, Barroso, insistând asupra necesităţii coordonării economice.
Bucureştiul bate pasul pe loc
Cinci indicatori de referinţă, adaptaţi fiecărui stat membru, vor măsura progresele în implementarea strategiei.
Printre altele, Bruxelles-ul doreşte ca 75% din populaţia în vârstă de 20-64 de ani să fie angajată. În România, în trimestrul III 2009, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) era de doar 60,4%, potrivit datelor INS.
Un alt obiectiv al CE la care România mai are de muncit este alocarea a 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare. Bugetele alocate în România, în ultimii ani, au fost cu mult sub 1%. Anul acesta, cercetarea a primit 0,26% din PIB, guvernul invocînd criza economică pentru limitarea alocaţiei bugetare.
Agenda Lisabona îşi propusese, la rândul ei, să crească bugetul alocat cercetării la 3% din PIB, standard atins doar de Suedia şi de Finlanda. @N_P