Daca as fi procuror DNA probabil ca as fi dat demult cu basca de pamant si, rapus de frustrare, as fi plecat in avocatura. Munca acestor magistrati, tinta preferata a tuturor calomniilor, aparati si apreciati doar la Bruxelles, seamana adesea cu aceea a lui Sisif.
De-abia ajung cu bolovanul dosarului catre culme, ca o exceptie, invocata unde si cand trebuie, sau schimbarea legii ii arunca, cu bolovan cu tot, inapoi la baza muntelui anticoruptiei. De unde energia sa-l mai urce odata cand vulturii hamesiti din presa si politica ii ciupesc la fiecare pas, la cea mai mica ezitare?
Doar saptamana aceasta, DNA a incasat doua lovituri grele. Prima a venit cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat judecarea cazului "Matusa Tamara", in care Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, dupa ce unul dintre avocati a invocat trei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la insasi legea de functionare si organizare a DNA.
Daca printr-o minune completul de 9 judecatori ai ICCJ nu va respinge exceptiile, procesul va ramane suspendat pana acand CCR va decide daca este, intr-adevar, vorba sau nu despre situatii de neconstitutionalitate. Cat timp adica? Numai Dumnezeu stie, dar, in orice caz, timp care curge in favoarea lui Adrian Nastase.
Iar daca exceptiile vor fi admise de CCR, practic toata anticoruptia va sari in aer, caci vor deveni nule toate probele din toate dosarele de coruptie instrumentate de o institutie a carei lege de functionare este neconstitutionala. Absolut totul ar trebui refacut de la zero, ceea ce echivaleaza, de fapt, cu o amnistierea tuturor coruptilor, mari si mici, din aceasta tara.
Ceva asemanator s-a intamplat cu CNSAS atunci cand deconspirarea fostilor securisti a devenit amenintatoare pentru judecatori, inclusiv cei ai CCR. Sa nu uitam ca doi judecatori ai Inaltei Curti sunt anche