DEBUT. Mai multe instituţii financiare au ales să practice pentru creditele garantate marjele maxime admise de guvern, de 4% pentru împrumuturile în euro şi 2,5% pentru cele în lei. Sursa: SHUTTERSTOCK
Una dintre cele două bănci nou intrate în programul guver namen tal „Prima casă 2”, Romanian International Bank (RIB), va avea ca ofertă pentru creditele de acest gen dobânzile plus marjele maxime permise de Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Astfel că, pentru un credit în euro, RIB oferă Euribor la 3 luni plus o marjă de 4%, iar pentru împrumuturile în lei, Robor la 3 luni plus 2,5%. La acestea se mai adaugă şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finanţării.
Potrivit oficialilor băncii, instituţia mai percepe o taxă de înscriere în Arhiva Electronică de 71,65 lei şi un cost pe raportul de evaluare a imobilului de 50 de euro sau echivalentul în lei a acestei sume. Plafonul solicitat de către RIB pentru Programul „Prima casă 2” este de două milioane de euro.
În schimb, reprezentanţii Băncii Comerciale Carpatica, cea de-a două bancă ce a ales să intre în program în acest an, au fost ceva mai rezervaţi în legătură cu marjele pe care le vor practica în program.
Majoritatea băncilor îşi păstrează marjele
Cu aceleaşi dobânzi maxime iese pe piaţă şi Piraeus Bank, care îşi păstrează aceleaşi condiţii ca şi în prima parte a programului. Oficialii de la Intesa SanPaolo spun că şi ei preferă să-şi păstreze condiţiile de anul trecut, astfel că marjele au rămas 3,97% pentru împrumuturile în euro şi 2,47% pentru cele în lei.
„Noi am cerut acum fonduri în valoare de 25 de milioane de euro, dar după redistribuire cred că vom primi tot undeva la 15 milioane euro”, ne-au declarat reprezentanţi ai băncii. Marjele maxime şi le p