INTERNAŢIONAL. Noile măsuri de austeritate anunţate la Atena declanşează alte proteste. Germania e neîndurătoare. Sursa: REUTERS
„Şoc!” şi „Dumnezeu să ne ajute”, au titrat ziarele greceşti de ieri, drept răspuns la planul de austeritate al guvernului elen, care a tăiat bonusurile bugetarilor şi a mărit TVA-ul şi taxele pentru carburanţi, tutun şi alcool.
În jur de 70 de sindicalişti comunişti au intrat, ieri, în Ministerul de Finanţe, în semn de protest, iar greve sunt anunţate pentru azi şi pentru zilele următoare.
Atât guvernul, cât şi UE au vertizat însă că măsurile sunt necesare pentru reducerea deficitului bugetar şi a uriaşei datorii publice pe care Atena a reuşit să o ascundă ani buni de ochii Bruxelles-ului. În paralel, Atena încearcă să strângă bani, prin lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de cinci miliarde de euro, cu scadenţă la zece ani.
Poliţist bun, poliţist rău
Măsurile anunţate au fost aplaudate de oficialii UE, dar Berlinul şi-a continuat rolul de „poliţist rău”, în relaţia cu Atena.
"Papandreou (Georges Papandreou - premierul grec - n.r.) a spus că nu vrea niciun cent şi, în acelaşi ton, nici Germania nu va da vreun cent", a declarat ministrul Economie din Germania, Rainer Brüderle, citat de AFP.
Într-un interviu publicat ieri de „Corriere della Sera”, comisarul UE pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a spus că măsurile anunţate de Grecia sunt suficiente pentru 2010, dar că noi măsuri vor fi necesare în 2011 şi 2012 pentru o consolidare a situaţiei financiare.
Rehn a asigurat în acelaşi timp că ţările din zona euro vor susţine o acţiune coordonată pentru a garanta stabilitatea Greciei, dacă acest lucru va fi necesar.
Eventuala susţinere financiară acordată Greciei nu va figura însă pe agenda discuţiilor dintre cancelar