Insulele din sudul Oceanului Indian sunt un amestec de sărăcie, tradiţie şi credinţă. Plajele exotice, apele turcoaz şi nisipul fin contrastează cu o lume pe care, în esenţa ei, europeanul o înţelege greu.
Bali, perla arhipelagului indonezian, te şochează chiar din aeroport. Pe toţi stâlpii sunt afişate inscripţii în limba engleză, cu caractere mari şi vopsea fosforescentă, care avertizează că traficul de droguri se pedepseşte cu moartea. Elanul pe care ţi-l insuflă ghidurile turistice în avion dispare brusc.
Prin minte încep să-ţi treacă tot felul de scenarii. Dacă îţi pune cineva în troler sau în camera de hotel ori direct în seif ceva „necurat", ca să te şantajeze? Şi oare pentru ce cantitate se dă condamnarea la moarte? Au mai fost cazuri de turişti executaţi? De unde ştiau că nu e o înscenare? Adevărul este că n-a fost nimeni executat pentru aşa ceva. Localnicii spun că inscripţiile sunt puse doar pentru a transmite un mesaj important. Şi se pare că au efect. Asta nu înseamnă că trebuie să controlaţi toate ungherele camerei în fiecare seară când veniţi de la plajă sau din excursiile opţionale, dar e bine să fiţi vigilenţi, atâta tot.
Şantajul maimuţelor
Fiindcă veni vorba despre excursiile opţionale, cel mai mult vă veţi distra la templul de la Uluwatu. Frumuseţea acestui loc de pelerinaj, cu construcţii suspendate la aproape 100 de metri deasupra oceanului, taie respiraţia oricui şi-l face să uite adesea de lumea reală. La intrare, turiştii primesc o pereche de pantaloni lungi, largi, viu coloraţi, pentru a-şi acoperi goliciunea picioarelor. Până să ajungă în curtea principală, ei traversează o imensă grădină exotică, situată deasupra ţărmului stâncos al Oceanului Indian. În dreapta puteţi observa de la mare înălţime cum se sparg valurile de ţărmul erodat. Iar în stânga privirea este sedusă de copacii luxurianţi, cu flori roşii şi cren