Guvernul oferă plăţi compensatorii disponibilizaţilor CFR Marfă din bugetul asigurărilor sociale, unde reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun că s-au virat sume speciale. Sursa: REUTERS
Statul plăteşte din banii contribuabililor oalele sparte ale companiilor falimentare silite să facă restructurări. Aşa se întâmplă în cazul CFR Marfă, care luni va pune pe liber 4.587 de angajaţi. Plăţile compensatorii pe care le vor primi aceştia timp de 12- 15 luni vor proveni din bugetul de şomaj.
Măsura i-a revoltat pe micii întreprinzători, care au acuzat o deturnare de fonduri şi discriminare între lucrătorii de la stat şi cei de la privat. Asta pentru că un angajat de la privat, dacă este concediat, îşi ia salariile compensatorii de la angajator, şi nu din bugetul pentru şomaj.
Venit maxim de 1.360 de lei
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) spun că toate companiile feroviare sunt finanţate de la bugetul de stat şi se află în dificultăţi financiare, cu pierderi substanţiale la finele lui 2009.
„În bugetul companiei nu există sume pentru re structuraţi. Trebuie să ţinem cont de faptul că salariaţii sunt specializaţi într-un domeniu exclusiv, iar singura şansă de reangajare e reconversia profesională”, explică Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Prin Ordonanţa nr. 9/2010, guvernul a decis ca personalul restructurat să primească un venit maxim de 1.360 de lei (venitul mediu pe economie), indiferent dacă salariul a fost mai mare decât această sumă. Mai exact, cei care primeau până acum 800 de lei îşi vor păstra încă un an (sau 15 luni, pentru o vechime de peste 25 de ani) acelaşi venit, reprezentând 500 de lei - ajutor de şomaj, plus restul de bani din plăţile compensatorii.
Totalul compensaţiilor va ajunge la 241.852 de lei, potrivit notei de fundame