Proprietarii apartamentelor din Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov şi-au mărit pretenţiile în luna februarie. Asta în condiţiile în care în tot restul ţării scăderile continuă. După o lună ianuarie marcată de micşorări semnificative ale valorilor locuinţelor, februarie aduce surprize cumpărătorilor din anumite zone.
Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca este una dintre cele mai interesante din ţară din punctul de vedere al fluctuaţiilor.
Citiţi şi:
Proprietăţi ieftine în America de Sud
Vilă de epocă lângă Grădina Icoanei
Să vând sau să închiriez?
După o lună ianuarie foarte dinamică, cu scăderi considerabile de până la 5%, evoluţia înregistrată în februarie reaşează lucrurile, astfel încât preţul pe metrul pătrat util a trecut din nou peste pragul de 1.000 euro, ajungând până la valoarea de 1.011 euro, în creştere cu 1,7% faţă de luna precedentă, conform indicelui imobiliar naţional realizat de portalul imobiliare.ro.
Proprietari nerealişti în Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.057 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 2,3% faţă de luna precedentă, cu 24 de euro mai mult. În februarie, cea mai mare variaţie de preţ, de plus 4,7%, a fost întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu două camere. O creştere semnificativă, de 3,2%, constatăm şi în cazul apartamentelor cu o cameră.
Aceste valori rezultă din anunţurile postate pe internet de către proprietarii de locuinţe. Specialiştii imobiliari spun însă că pretenţiile acestora nu îşi găsesc ecou în piaţă, numărul tranzacţiilor fiind încă redus. „Important nu este cât cer ei, acest lucru nu creionează realitatea din piaţă, ci suma pentru care se realizează tranzacţia",explică Doru Lupeanu, senior partner al companiei Fix Up Marketing din Cluj.
Totuşi, el recunoaşte că piaţa s-a dezmorţit faţă de toamn