Cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice, GreenWEEE, se asteapta in 2010 la o cifra de afaceri de 5 milioane euro, dupa ce in primul an de activitate a tratat deseuri in valoare de doua milioane euro.
Pentru acest an compania compania se asteapta sa trateze 50.000 de tone de deseuri, ceea ce inseamna capacitatea maxima a fabricii.
De asemenea, in 2009 compania nu a iesit pe profit, insa reprezentatii companiei il considera un rezultat normal pentru primul an de functionare, insa pentru 2010 managerii tintesc un profit de 0,5 milioane euro.
"Anul trecut nu am iesit pe profit, este normal avand in vedere ca a fost primul an de la deschiderea fabricii, insa pentru 2010 ne asteptam la un profit de 500.000 euro", a declarat Corina Ursache, purtatorul de cuvant al GreenWEE.
Compania estimeaza o crestere a afacerilor in 2010 in urma investitiilor in doua noi linii de tratare, una pentru echipamente de iluminat, iar cealalta pentru baterii.
In prezent compania are patru linii de tratare (linia de tratare a echipamentelor frigorifice, linia de electrocasnice mici si mari, linia de imprimante si conductori, linia de tuburi catodice). "Un alt factor de crestere pentru piata este imbunatatirea sistemului de colectare al asociatilor", a mai spus reprezentantul GreenWEEE.
Piata de desfacere pentru materialele obtinute in urma tratarii deseurilor de echipamente electrince si electronice (DEEE) este reprezentata de topitorii din tara care folosesc aluminiul, cuprul si alte metale, dar compania vinde materiale si in afara tarii.
De asemenea, compania mai colaboreaza cu fabrici de incinerare pentru vanzarea spumei poliuretanice, dar si cu producatori de plastice si sticlarii, desi procesul de tratare al acestor materiale este mai dificil.
"Activitatea de reciclare si tratare a deseurilor este dificila in Romania,