O fostă directoare a serviciului britanic de informaţii interne, MI5, acuză autorităţile americane că au ascuns faptul că aplică rele tratamente suspecţilor de terorism. Este un contra-atac după acuzaţiile de complicitate la tortură formulate împotriva acestui serviciu, relatează AFP. Presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, a vorbit cu interogatorii americani sub tortură, supus simulării înecului, susţine baronesa Eliza Manningham-Buller.
Însă acest lucru l-a descoperit abia după ce s-a pensionat şi n-a mai ocupat această funcţie, în 2007.
Americanii "au avut multă grijă să ne ascundă ceea ce se întâmpla", a declarat baronesa în faţa Camerei Lorzilor.
Acuzaţii dure
"I-am întrebat pe colaboratorii mei de ce vorbeşte el, pentru că experienţa noastră cu deţinuţii irlandezi era că ei nu spuneau niciodată nimic. Ei mi-au spus: ei, bine, americanii susţin că Mohamed era foarte mândru de ceea ce a făcut atunci când l-au interogat. Doar după ce m-am pensionat am citit că de fapt a fost supus la simularea înecului de 160 de ori", a povestit fosta directoare MI5.
Marea Britanie a şi protestat atunci faţă de tratamentul la care erau supuşi deţinuţii.
Declaraţiile baronesei au venit chiar în contextul în care MI5 şi MI6 sunt acuzate de complicitate la aplicarea torturii în cazul a peste 20 de suspecţi de terorism din Marea Britanie.
Luna trecută un tribunal britanic a publicat informaţii despre tortura la care a fost supus în mâna americanilor un fost deţinut de la Guantanamo.
Guvernul şi actualul şef al MI5, Jonathan Evans, au respins ferm acuzaţiile de complicitate la tortură.
Manningham-Buller a condus MI5 între 2002 şi 2007.
CITIŢI ŞI:
Diplomat iranian, torturat de americani