Membrii unor clanuri interlope, precum cel al Cămătarilor sau Cordunenilor, încă îşi mai coordonează afacerile din penitenciare prin intermediul telefoanelor mobile, care le sunt aruncate peste gardul puşcăriei sau ascunse în mâncare, a declarat directorul ANP, Ioan Băla, la bilanţul insituţiei.
Astfel, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) s-a plâns că deţinuţii, mulţi dintre ei membri ai unor cunoscute clanuri interlope, au acces la telefoane mobile, cu ajutorul cărora pot să-şi coordoneze diversele afaceri mafiote.
"Cu certitudine pot să vă spun că penitenciarele unde am descoperit cantităţile cele mai mari de telefoane mobile sunt Rahova, Jilava, Giurgiu şi Mărgineni, unde de altfel se află cantonate şi o bună parte din clanurile interlope din Bucureşti şi din zonele limitrofe. (...) Aş prefera să nu îi nominalizez pe toţi. Rămâne o constantă a clanului Cămătarilor în Bucureşti, din Brăila am dispersat în urma unor semnale informative o altă grupare-Caţag, în Bacău avem alte persoane reprezentative nu doar din clanul Hassan ci şi cei veniţi din clanul Cordunenilor de la Iaşi. Există şi la Craiova şi la Timişoara", a spus directorul Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor, care a adăugat că interlopii aflaţi în detenţie au deseori dispute pentru zonele de influenţă din penitenciar sau pentru datorii anterioare.
"Modalităţile de introducere a telefoanelor şi altor obiecte interzise sunt cuprinse într-o gamă de modalităţi care incumbă foarte multă creativitate. O să găsiţi de la modalităţi banale de disimulare prin ascunderea lor la diverşi parteneri care intră în unităţile noastre, la altele precum cele în care se aruncă cantităţi impresionante de telefoane peste gardurile unităţilor. Rahova excelează la acest capitol. Cred că în fiecare dimineaţă adună câteva telefoane, până la 10-12 telefoane. Mobilele sunt ascunse în diverse bun