VICTIME. Până la finele acestei luni, unul sau doi români care au achiziţionat o locuinţă prin programul guvernamental ar putea rămâne fără ea din cauza neachitării ratelor la instituţiile de finanţare. Sursa: Vlad Stănescu
În mai puţin de opt luni de la lansarea programului „Prima casă”, apar şi primele victime. Potrivit şefului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet, în următoarea perioadă vor exista una sau două plăţi de garanţii pentru că sunt persoane care nu-şi mai pot plăti ratele pentru „Prima casă”.
El a spus că statul a pus pe ultimul loc executarea silită a unui proprietar de casă. În schimb, dacă persoana aflată în dificultate financiară nu mai poate plăti ratele, poate merge la bancă să discute o soluţie, mai ales că şi în acest program se poate vorbi de reeşalonarea datoriei.
Încă 10 zile de aşteptare
Deşi a fost stopat pe 15 februarie, pentru a fi modificat, programul „Prima casă” încă mai întârzie pentru anumite segmente. Astfel, persoanele care vor să obţină un credit prin acest program pentru a-şi construi o casă vor trebui să mai aştepte încă 10 zile, potrivit lui Aurel Şaramet.
Pentru acest segment al „Primei case 2”, Fondul acordă garanţie de până la 71.250 de euro, dar numai persoanelor care se asociază în grupuri de cel puţin şapte membri. Întârzierea este cauzată de anumite probleme ce ar putea să apară în cazul în care unul dintre cei şapte asociaţi nu va mai dori sau nu va mai putea să-şi plătească ratele.
„Sunt probleme juridice care trebuie clarificate, de aceea va mai dura încă maximum 10 zile până vom putea acorda garanţii şi pentru acest plafon. În principiu, dacă unul dintre cei cel puţin şapte asociaţi nu va mai putea plăti, Fondul va plăti garanţia astfel încât proiectul să nu sufere întârzieri”, a spus Şaramet.