Ninsorile din ultimul timp sunt un simplu episod din „serialul” schimbării climatice, iar ironiile la adresa acestui fenomen ţin de „lipsa de cultură”, spun specialiştii. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
O iarnă atât de lungă adună mulţi contestatari ai teoriei încălzirii globale. Acestor sceptici le răspunde simplu Roxana Bojariu, expert în climatologie dinamică la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM): trăim doar un episod de vreme şi nu putem trage concluzii legate de climă pe seama acestuia.
Ba, dacă e să facem o medie între lunile ultimei ierni, în vestul şi centrul ţării a fost mai cald decât în mod obişnuit. Când spunem obişnuit, ne referim la intervalul 1961-1990, recomandat care ferinţă climatică de către Organizaţia Mondială a Meteorologiei. „Temperaturile medii au fost mai scăzute în această iarnă, în raport cu norma climatică, doar în unele regiuni din estul şi sudul ţării”, spune Roxana Bojariu.
„Fenomenul nu e uniform”
Oamenii fac mereu confuzii între vreme şi climă, explică Roxana Bojariu: clima e un concept abstract, o sinteză matematică a episoadelor de vreme, pe o perioadă îndeajuns de mare.
„Doar pentru că trăim un episod rece (sau cald), asta nu ne îndreptăţeşte să facem estimări de tip climatic - s-a răcit sau s-a încălzit clima”, arată specialistul.
Încălzirea globală există, dar se observă în perioade de ordinul deceniilor. „Fenomenul nu e uniform. Comentariile ironice despre răcirea sau încălzirea climei, care se fac doar pe baza senzaţiei încercate de o persoană aflată sub in fluenţa unui episod de vreme în plină desfăşurare, sunt semnul lipsei de cultură. Cultură înseamnă şi o bază de cunoştinţe ştiinţifice minime”, mai susţine Bojariu.
Am putea avea un an bogat
„Iarna lungă înseamnă o toamnă bogată”, zice o vorbă din popor. Nu e supersti