Potrivit unui raport al Comisiei Europene, bazat pe o monitorizare efectuată de Administraţia Naţională „Apele Române”, pânza freatică din zona de sud a ţării, în special în judeţul Prahova, este infestată cu nitraţi. Sursa: Marius Nica
Aceste substanţe scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată poate declanşa methemoglobinemia sau ”boala albastră”.
Potrivit medicilor, afecţiunea se manifestă printr-o senzaţie de sufocare, putând duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor.
„Fierberea apei nu este o soluţie. Din contră, concentraţia substanţelor periculoase creşte în urma acestui procedeu”, spune Elena Toma, medic de familie din Ploieşti.
În urma unui control efectuat de reprezentanţii Augtorităţii de Sănătate Publică Prahova, jumătate din probele luate de la peste 800 de fântâni au fost necorespunzătoare, apa fiind infestată cu numeroase substanţe periculoase pentru sănătatea consumatorilor, în special în zone precum Păuleşti, Mizil sau Podenii Noi.
Podea impermeabilă pentru gradjuri
Oamenii nu par să acorde importanţă acestui pericol. „Toată familia mea a băut apă din fântâna asta şi nu s-a întâmplat nimic”, spune Tache Paraschiv din Mizil.
Inspectorii de mediu susţin că, în majoritatea cazurilor, apa este infestată cu nitriţi şi nitraţi în urma contaminării pânzei freatice cu dejecţiile animale depozitate direct pe sol.
Pentru a preveni poluarea surselor de apă, este necesar ca grajdurile să aibă podea impermeabilă, iar fosele septice să aibă pereţi betonaţi şi impermeabili.
De asemenea, gunoiul de grajd nu trebuie depozitat în locuri neamenajate în curţi, pe câmp sau pe malul apelor, ci în locuri special construite. Anul trecut, şase prahoveni au ajuns în stare gravă la spitalul judeţean din cauza concentraţiei mari de