Ieri dimineaţă, peste 100 de femei au stat ore întregi în faţa clădirii în care au lucrat zeci de ani. La începutul acestei luni, femeile au aflat de la şefi că firma va fi dizolvată şi că îşi vor pierde locul de muncă. Totul a fost bine şi frumos pentru angajatele din confecţii până când au primit deciziile de încetare a contractului de muncă
În contract, era prevăzut articolul 66 din Codul Muncii, dar acesta nu prevede şomaj, astfel că, supărate că au fost înşelate, femeile au decis să nu renunţe la drepturile lor. „Ultima zi de muncă a fost în 5 martie, dar noi încă suntem în preaviz, unele până în 17, respectiv 24 martie“, spune Angelica Dediu. Adelina Grumăjel lucrează la firma de confecţii de anul trecut şi nu a vrut sub nicio formă să se lasă mai prejos. „Am fost la Inspectoratul Judeţean de Muncă (ITM) pentru că am vrut să cer părerea unui specialist. Directorul ITM mi-a spus că singura noastră soluţie este să reuşim să-i convingem să schimbe articolul“, a declarat Adelina Grumăjel.
Angajatele au fost supărate şi pentru că în ultima lor zi de muncă au stat şi peste program, pentru ca marfa solicitată prin comandă să fie gata la timp. „Noi am lucrat peste program pentru că trebuia să plece TIR-ul cu marfa. Tocmai de aceea sunt supărată, pentru că niciodată nu am avut probleme cu nimeni şi nu cred că asta ar trebui să ne fie răsplata“, spune Angelica Ion.
Conflict aplanat
După ore de discuţii şi negocieri, conducerea firmei s-a lăsat înduplecată de liderul sindical Marian Apostol. „În zilele următoare se vor întocmi anexe la deciziile de încetare a contractului de muncă“, a declarat Marian Apostol, liderul Cartel Alfa Caraş-Severin.
Codul Muncii
„Prevederile Codului Muncii spun că angajatorul are obligatia de a notifica în scris inspectoratul teritorial de muncă si agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă, cu cel p