Aproape 5% dintre femeile însărcinate din România nu şi-au făcut niciun control medical în timpul sarcinii, în timp ce 10% recunosc că au fumat în ultimele 30 de zile înainte de a naşte.
Cât priveşte procedurile obligatorii din timpul sarcinii - care includ testele de sânge, de urină, pe cele de greutate, tensiune, bătăile inimii fătului etc. - acestea au fost făcute în totalitate doar de aproximativ 10% dintre viitoarele mame.
În plus, majoritatea celor care au făcut totuşi testele - gratuite, potrivit legii - au fost nevoite să vină cu bani de acasă. Acestea sunt concluziile unui studiu privind acompanierea naşterii în România, realizat de Federaţia ONG-urilor în Protecţia Copilului (FONPC), în maternităţile din opt judeţe.
„Sunt surprinzătoare rezultatele legate de numărul foarte mic de femei care îşi fac consultaţii înainte de a naşte: 18% şi-au făcut mai puţin de trei controale. Mai mult, nu ne aşteptam ca jumătate dintre gravide să meargă la clinici private pentru monitorizare şi, de asemenea, destul de multe să plătească pentru analize care sunt gratuite”, a explicat directorul executiv FONPC, Diana Nistorescu.
Cercetarea mai arată că aproape 75% dintre mame au declarat că au venit de acasă cu material sanitar necesar naşterii şi s-au plâns de atitudinea personalului medical, dar şi de igiena precară din maternităţi.
Doar 35% dintre tinerele mame au susţinut că s-au bucurat de tehnici de relaxare în timpul travaliului, 5% - de masaj, iar 2% - de muzică