Şomerii cu vârsta peste 45 de ani nu reuşesc sub nicio formă să îşi găsească un loc de muncă în Botoşani, deşi statul subvenţionează firmele care recruteaza personal din această categorie.
Societăţile care angajează şomeri peste 45 de ani beneficiază de contravaloarea salariului minim pe economie timp de un an, cu obligaţia de a menţine salariatul pe o perioadă de doi ani.
"Pentru absolvenţi, firmele vor beneficia de scutiri la plată a contribuţiilor datorate la bugetul fondului pentru plata ajutorului de şomaj pe o perioadă de 12 luni cu obligativitatea menţinerii raporturilor de muncă pe o perioadă de trei ani",a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
În cazul şomerilor cu studii superioare, agenţia contribuie cu un sprijin financiar de 750 de lei pe o perioada de 12 luni. În plină criză financiara, societăţile botoşănene nu pot îndeplini aceste criteria.
"Noi nu avem siguranţa că vom reuşi să îi oferim acelui om postul pentru o periodă de minim 2 ani. Nu ştim cum ne vom descurca mâine, dar peste doi ani",a declarat Gogdan Bingher, administrator societate de construcţii.
La aceasta dată, peste 40 de agenţi economici au depus dosare pentru a angaja 50 de absolvenţi de studii medii şi superioare, iar aproape 100 de societăţi au solicitat încadrarea pe piaţa muncii a 200 de persoane peste 45 de ani. Pentru cele două măsuri active, statul a alocat aproximativ 3.000.000 de lei. Statisticile arată că la nivelul judeţului Botoşani se regăsesc aproximativ 1.000 de absolvenţi aflati în evidenţele agenţiei şi aproape 6.000 de şomeri peste 45 de ani.