Locotenent colonel în rezervă, bătrânul se laudă cu peste 3000 de desene cu trandafiri, pe care le-a făcut în ultimii 19 ani.
„A fost o mândrie pentru mine când am devenit locotenent de infanterie”, îşi începe povestea Paraschiv Manole Teodor Costache, cum este numele întreg al locotenent colonelului. Originar din Caracal, a intrat în Armată în anul 1955 şi şi-a dedicat restul vieţii activităţilor militare. Timp de 25 de ani a fost ofiţer tancuri, după care a fost mutat într-o funcţie de birou. În Târgovişte a venit în 1957, când a fost mutată aici brigada de tancuri. Şi-a continuat activitatea militară aici. În 2001 a ieşit la pensie. Din cauza artritei, în 2007 a rămas fără un picior şi a pierdut vederea la ochiul stâng. Starea de sănătate nu l-a împiedicat, însă, să-şi îndeplinească un vis din tinereţe şi a început să deseneze.
S-a răsturnat cu tancul
Bătrânul trăieşte cu nostalgia anilor petrecuţi în cadrul armatei. „Nu aveam normă. Cazarma noastră era casa noastră. Am suportat toate greutăţile serviciului militar. Dar nu am simţit nicio clipă că nu sunt liber. Noi, militarii, ne gândeam că într-o zi patria ne va fi recunoascătoare”, povesteşte bătrânul. Deşi nu a participat la niciun război, a trăit de multe ori în tensiune, aşteptând ordin să intervină cu tancul. Aşa a fost la Revoluţia din 1989. „Pe 21 decembrie 1989 am plecat cu regimentul de tancuri la Bucureşti. Am plecat cu muniţie, cu alimente, echipaţi de luptă. Nu ştiam prea multe. Era dezinformare regizată şi se crease o psihoză a teroriştilor. Bine că ne-au întors de la Chitila. A doua zi a fost măcel. Au murit mulţi tineri nevinovaţi”, spune cu regret bătrânul.
S-a căsătorit după o lună
Anul 1956 a fost unul important pentru locotenent colonelul Costache. „Eram repartizat la Turnu Măgurele, când a venit notă telefonică. Cei care vroiau să se califice în arma tanculu