În timp ce producătorii de ouă şi doctorul Gheorghe Mencinicopschi se acuză reciproc de dezinformarea populaţiei în cazul „oului toxic”, românii par să fie mult mai atenţi la cartoanele pe care le aleg de pe rafturi. Mulţi orăşeni spun că se feresc de oul 3 şi chiar în aleg pe cel „fără ştampilă”, de la ţăranii care vând în pieţe. Sursa: Oana Dan
Evz.ro a dat o tură prin magazinele şi pieţele din cartierul bucureştean Militari, pentru a afla cel fel de ouă se găsesc de vânzare şi ce alegeri fac clienţii. În cele mai multe dintre unităţile comerciale domneşte oul cu ştampilă ce începe cu cifra 3, iar „oul 1” este de negăsit.
Ministerul Agriculturii spune că doar 17% dintre ouăle de pe piaţa din România poartă ştampilă cu cifra 3. În cele patru magazine mari vizitate de noi, peste 50% dintre cartoane aveau "ouă 3".
"Ce e aia 0?"
Prima oprire: Hipermarketul Real din centrul comercial AFI. Aici se găsesc doar ouă inscripţionate cu cifra 3, care provin de la găini crescute în baterii. Responsabilii de raft nu ştiau ce înseamnă ouă 0. „Ce e aia 0?” s-a mirat una dintre angajate. Ne-a lămurit un alt angajat: „Nu avem. Doar 3.”
Pus în faţa deciziei, Laurenţiu Constantinescu nu ştia ce să facă. La raftul cu ouă, lua câte o cutie, scotea câte un ou, se uita la cifra ştampilată pe el, îl punea la loc, lua altă cutie. „Sunt toate 3”, a spus el, precizând că în niciunul dintre magazinele în care a fost nu a găsit ouă 0. „La Piaţa Amzei am mai găsit 1. Şi mai iau de la ţărani, dar aici nu ai mereu garanţia că sunt proaspete, deoarece nu sunt ştampilate”. Acesta recunoaşte că a devenit mai atent când alege ouă, după ce a urmărit în presă scandalul oului toxic.
El se plânge că unii producători de ouă folosesc ambalaje verzi sau galbene, care te poate face să crezi că ai în faţa ochilor un produs ecologic. Deşi nemul