În Letea, un sat rupt de lume din Delta Dunării, Comisia Europeană a anunţat că a fost descoperit primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an. Nicio barcă nu mai are voie să acosteze, iar microbuzele şi-au întrerupt cursele, zona fiind izolată.
Primarul comunei C.A. Rosetti, de care aparţine Letea, Antonel Pocora, infirmă existenţa unui focar de gripă aviară. „Nu am niciun act oficial de boală în localitate, este o suspiciune. S-au luat probe din două gospodării unde au fost mortalităţi, iar veterinarii au omorât deja 50 de găini“, a declarat primarul. Prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, a menţionat că medicii s-au instalat deja în zona C.A Rosetti - Periprava şi vor dezinfecta zona satului Letea.
Păsările domestice din zonă urmează să fie sacrificate, pe o rază de 3 kilometri se va stabili o zonă de protecţie, iar pe o suprafaţă de 10 kilometri în jurul satului, autorităţile vor monitoriza păsările. Ultimul caz de gripă aviară a fost confirmat în martie 2009, la un stol de raţe sălbatice din Germania.
Dezastru pentru turism
Primarul din Letea spune că suspiciunea vine într-un moment nefericit, tocmai cînd se pregătea startul sezonulu turistic. „Aici sunt cam 300 de oameni, mai multe case în care vin iubitorii de natură vara. Mulţi trăiesc din turism, plimbă oamenii la pădurea Letea. Acum, iar o să fie pustiu“, mai spune primarul.
Noul focar de gripă aviară semnalat în Delta Dunării este o lovitură grea pentru agenţii de turism. „Românii au cam învăţat circul, chiar mă miram că se apropie sezonul turistic în Deltă şi e linişte. S-a făcut linişte cu gripa porcină şi pac aviară. S-o fi terminat vaccinul şi trebuie făcut altul“, declară Virgil Munteanu, preşedintele Asociaţiei de Turism Delta Dunării.
Citiţi mai multe mâine în Adevărul și Adevărul de Seară ce spun localnicii din Letea!