Peste 1.600 de persoane de pe raza judeţului Satu Mare deţin arme letale sau neletale. Psihologii cred că nevoia de siguranţă îi împinge pe oameni să apeleze la astfel de metode de autoapărare. }n unele cazuri, sătmărenii fac asta doar pentru a-şi arăta bărbăţia.
Tot mai multe persoane de pe raza judeţului Satu Mare deţin arme pentru autoapărare sau de vânătoare. Numărul celor care achiziţionează pistoale este în creştere, dovadă fiind autorizaţiile date de poliţie, respectiv vânzările magazinelor autorizate.
Conform şefului Serviciului arme, explozibil şi substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, comisarul şef Gavril Todor, până la data de 1 ianuarie 2010, 1.606 persoane de pe raza judeţului Satu Mare deţineau astfel de arme. „Armele letale, adică cele de vânătoare, sunt mai multe, 1366. Faţă de 2008, în 2009 alte 75 de persoane şi-au achiziţionat arme neletale, cifra lor ajungând la 671. Există cazuri în care o persoană să aibă una sau mai multe arme letale sau neletale“, a declarat Gavril Todor.
Din cei 369.060 de locuitori ai judeţului Satu Mare, 1.606 persoane fizice deţin câte o armă. La un simplu calcul reiese că 1 din 229 de sătmăreni poartă zilnic, ori de câte ori au nevoie un astfel de obiect.
Nesiguranţă
Psihologii spun că sătmărenii apelează la astfel de metode tocmai pentru că nu se simt în siguranţă. „Sunt mai vulnerabili din cauza situaţie financiare. Oamenii nu se simt în siguranţă. Există însă şi o altă explicaţie: dorinţa de a-şi arăta bărbăţia“, a declarat psihologul Călin Secan.
Omul de afaceri Beniamim Kira a deţinut până acum câteva luni o armă neletală. „Mă simţeam mai in siguranţă, nu se ştie niciodată, însă responsabilitatea este mare în astfel de cazuri. Am renunţat la ea recent pentru că am copil mic şi se pot intâmpla multe. În schimb, am armă de v