A inventat acum 50 de ani o tehnică aparte, prin care goblenurile ei par o pictură desenată din penson.
O fascinează fluturii, zborul. Le-a interpretat libertatea în fel şi chip, apoi le-a imprimat-o pe etamină. Coase goblenuri de când se ştie şi nu crede că ar fi putut avea o pasiune mai mare ca aceasta. „Eu sunt inventatoarea «picturii cu acul», aşa au denumit-o artiştii avizaţi din judeţ. Am înlocuit penelul pictorului cu acul de cusut, iar vopselele în ulei cu aţa şi am lucrat peste 100 de tablouri cu fluturi exotici din toate părţile lumii“, povesteşte artista.
Îi plac fluturii şi mumiile
Ultima expoziţie a avut-o în 2009 sub genericul „Fluturi exotici“, în care a reprodus cu fidelitate cele mai misterioase specii de fluturi, de la cei din bazinul amazonian la „fluturii paradisului“ din Madagascar şi „bijuteriile nocturne“ din fauna papuaşă. Are 85 de ani, însă în suflet simte tinereţe. Vrea să ducă la bun sfârşit un alt proiect, o serie de goblenuri cu teme din Egiptul Antic, din carea a realizat până acum aproximativ 60 de lucrări. Piramide, zei, faraoni, sfincşi şi scribi, Nilul cu apele lui de când lumea şi scrieri vechi. Nici mumiile nu lipsesc din „reţeta femeii“, iar hieroglifele sunt preluate din „Cartea egipteană a morţii“, care pe acea vreme era înţeleasă numai de oamenii aleşi şi conţinea numai cuvinte magice.
Acestea sunt lucrurile pe care femeia doreşte să le transpună mărunt, din gămălia acului. Îşi aminteşte cu drag prima ei lucrare în acest stil, pe care a făcut-o acum 50 de ani. „Am reprodus un peisaj de-al lui Ivan Ivanovici Şişkin, iar când am văzut că mi-a ieşit, am decis să-mi perfecţionez tehnica şi să-i învăţ şi pe copii la cursuri“, mărturiseşte Erika Popa.
Fosta profesoară de arte mai lucrează manual şi bijuterii, toate realizate cu ac şi aţă. „Le fac prin suprapuneri de fire colorate,