Dascălii din Buzău protestează în baza unui tertip: ei şi-au trecut măririle de leafă în cărţile de muncă. Cele 4.000 de cadre didactice care au ieşit pe străzile Buzăului cer recunoaşterea majorărilor de salarii de 33% obţinute în instanţă.
Nemulţumite că nu le sunt luate în calcul majorările salariale, peste 4.000 de cadre didactice din Buzău au organizat ieri un marş prin centrul oraşului, protestând pentru a treia zi consecutiv.
Liderii sindicali spun că situaţia de la Buzău este unică în ţară pentru că la finele anului trecut profesorii au reuşit un dublu tertip. Mai întâi şi-au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de majorările salariale de 33%, date prin lege, de Parlament, în 2008. Apoi, imediat după ce au obţinut sentinţele definitive, ei şi-au trecut rapid în cărţile de muncă majorările de salarii. Ba, mai mult, timp de două luni, ei au încasat noile salarii mărite.
De la 1.650 la 2.000 de lei
De exemplu, un profesor de gimnaziu cu gradul 1 didactic a sărit de la 1.650 de lei la 2.000 de lei. Numai până la 1 ianuarie însă, pentru că atunci a intrat în vigoare Legea salarizării unitare. Dascălii buzoieni consideră însă că li s-a făcut o nedreptate, întrucât trebuia să li se ia drept bază de calcul salariile din luna decembrie 2009.
Imagini de la protestele profesorilor buzoieni
„La Buzău, instanţa a decis aplicarea vechii legi a salarizării în învăţământ încă din noiembrie anul trecut. În alte judeţe, profesorii nu s-au mişcat atât de repede şi au obţinut sentinţe după 1 ianuarie 2010. Fiindcă noi am obţinut hotărâri judecătoreşti încă de anul trecut, trebuia să avem, conform noii legi de salarizare unitară, venitul aferent lunii decembrie. Acum, ministerul nu mai vrea să recunoască sentinţele judecătoreşti", ne-a declarat Cristache Bratu, liderul profesorilor din Buzău.
Inspectoratul