Spitalele private îi aşteaptă pe bolnavi cu condiţii hoteliere, specialişti „furaţi” de la stat şi ospitalitate occidentală.
Servicii mai bune ca la stat, cu plata în rate eşalonate până pe cinci ani. Asta le este promis bănăţenilor din partea directorilor de clinici şi spitale private pentru a da uitării sistemul public de sănătate. În vestul ţării există nu mai puţin de zece spitale-clinici private, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Bănăţenii au de ales dacă vor să se lase pe mâna doctorilor plătiţi de la stat sau de angajatori privaţi, iar de câştigat are toată lumea. Cozile infernale din spitale, doctorii care sunt asaltaţi de urgenţe şi pacienţii care sunt lăsaţi să moară ar trebui să devină istorie, în zona de Vest a ţării apărând tot mai multe unităţi private.
Doar la Timişoara, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Timişoara au concurenţă serioasă din partea a două spitale private. Athena Hospital şi Hyperclinica Medlife vor să muşte o bucată cât mai mare din pacienţi, avantajele oferite fiind condiţiile hoteliere, plata în rate şi atenţia cadrelor medicale.
La spital ca la hotel
Marea noutate a spitalului Athena, care îşi va deschide porţile astăzi, e reprezentată de fertilizarea in vitro. „Pentru anul 2010 ţintim o cifră de afaceri generată de 3.000 de intervenţii chirurgicale, cu costuri cuprinse între 600 şi 3.000 de euro, respectiv din activitatea celui mai
mare Centru de Fertilizare in Vitro si Infertilitate din Romania, care ar trebui să aibă 800 de proceduri de fertilizare", a spus Ovidiu Pătruţ, directorul executiv al Athena Hospital. La ora actual, în Vestul ţării sunt deschise şase spitale private de diferite dimensiuni, de la 15 la 80 de paturi, în timp ce în restul ţării şi în Bucureşti există alte zece astfel de unităţi.
Concurenţă în două segmente
Concurenţa dintre noile spitale-clinici private