Unii pietreni cheltuie aproape un salariu în fiecare lună pentru ca odraslele lor să facă ore suplimentare acasă. Cei mai căutaţi dascăli sunt aceia care predau limbile străine şi matematica. În aceste cazuri profesorii sunt „rezervaţi“ şi cu luni înainte.
Moda meditaţiilor prinde avânt în fiecare primăvară, când liceenii încearcă să-şi rotunjească bagajul de cunoştinţe pe ultima „sută de metri“. Părinţii tinerilor, care sunt totodată şi finanţatorii lor, cred că niciun sacrificiu nu este prea mare ca să le asigure viitorul.
Andreea este elevă la Colegiul „Petru Rareş“, în ultimul an de studiu. Deşi ar fi vrut să devină arhitect, părinţii au sfătuit-o să urmeze cariera de medic. Pentru ca Andreea să treacă examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Sibiu, părinţii plătesc lunar câte 960 de lei pentru meditaţiile la cele cinci obiecte decisive: chimie, biologie, fizică şi matematică.
În aceeaşi situaţie se mai află sute de liceeni care încearcă să-şi încarce bagajul de cunoştinţe pe ultima sută de metri înaintea examenelor. „Fac pregătire la matematică şi engleză. La mate mă pregătesc pentru un examen de admitere, dar şi la engleză pentru că sigur o să-mi folosească cândva. Plătesc cam 200 de lei lunar pentru asta“, spune Bogdan, un alt elev în anul terminal de liceu.
Multe dintre orele de meditaţie se fac „la comun“, pentru că profesorii sunt aglomeraţi, iar mulţi dintre ei sunt „rezervaţi“ cu luni înainte.
Dependenţi de părinţi
Psihologii spun că studiul în particular al elevilor poate avea şi consecinţe nedorite. „Părinţii îşi învaţă copiii să depindă de resursele lor financiare pentru a se pregăti la şcoală. Mai târziu, adultul va privi orice dificultate ca un bun prilej pentru a primi ajutor material din partea părintelui“, a explicat dezavantajele fenomenului Andreea Mateescu, psiholog. @