Instituţiile financiare vor trebui să suporte costurile generate de pierderi, nu contribuabilii
Băncile se opun acestor practici, spunând că sunt discriminatorii şi limitează capacităţile de creditare
Guvernele europene şi cel din Statele Unite sunt din ce în ce mai atrase de taxarea marilor bănci pentru a acoperi costurile unor viitoare ajutoare în cazul în care o instituţie financiare se va confrunta cu dificultăţi, scrie Wall Street Journal. Acesta consideră că astfel ajutoarele nu vor mai fi acordate din banii contribuabililor, aşa cum s-a întâmplat în crizele bancare de până acum.
Propunerile sunt destul de variate
Totuşi, propunerile sunt destul de variate. Germania şi Suedia vor să folosească banii rezultaţi din aceste taxe pentru a înfiinţa o autoritate care să se ocupe de sprijinirea băncilor care printr-un posibil faliment ar afecta economia. Alţii, precum Franţa, vor ca taxele să fie apreciate după ce perioadele dificile trec.
La rândul lor, Statele Unite sunt destul de dezbinate în ceea ce priveşte propunerile de taxare. Congresul discută impozitarea şi crearea unui fond de sprijin înainte ca o criză să apară. Administraţia Obama susţine opţiunea de taxare după ce dificultăţile sunt depăşite.
Însă, băncile se opun acestor propuneri, argumentând că astfel de practici sunt discriminatorii şi limitează capacităţile de creditare. "Autorităţile trebuie să fie foarte atente în avansarea oricărei politici publice care să limiteze capitalul din sistemul bancar - fie că este vorba de taxe, impozite", a declarat Rob Nichols, preşedinte al Financial Services Forum, asociaţie a celor mai mari instituţii financiare din Statele Unite.
Posibilele taxe impuse băncilor americane fac parte dintr-o serie mai mare de reglementări din sistemul bancar. Astfel, ar putea fi creată o agenţie de protecţie financiară a