Lecţiile s-au desfăşurat în curtea mănăstirii, iar profesori le-au fost trei pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Citeşte şi:
Lăcaşele de cult se numără printre clădirile cel mai expuse la incendii, aşa că pompierii suceveni s-au gândit să limiteze aceste riscuri printr-o instruire temeinică a măicuţelor. Prin urmare ieri, în curtea Mănăstirii Suceviţa s-au petrecut câteva scene mai puţin obişnuite.
Patru măicuţe mai tinere, dotate cu stingătoare, au alergat să stingă un incendiu imaginar, iar în ajutorul lor au sărit alte două care mânuiau un furtun cu apă.
Instruite de nota 10
„Măicuţele s-au mişcat foarte bine. Le-aş da o notă între 9.50 şi 10 deoarece timpul de intervenţie a fost foarte bun, de doar 58 de secunde, ţinând cont de distanţă. Cu o astfel de pregătire, toţi cei care vizitează mănăstirea pot fi liniştiţi“, a declarat Petru Constantin, locotenent colonel în cadrul ISU.
Pompierii au ales Suceviţa drept loc de instrucţie pentru că în urmă cu doi ani aici a avut loc un incendiu. „Atunci a luat foc grajdul de la animale şi am avut nevoie de pompierii de la Rădăuţi şi Suceava. Noi instruim toate măicuţele deoarece oricând se poate întâmpla o nenorocire“, a spus maica stareţă Cristina.
Totuşi, la manevre au participat doar măicuţele mai tinere. Aproape jumătate dintre cele 72 de călugăriţe sunt în vârstă şi nu pot reacţiona în timp util la incendiu. De secole, turnul Suceviţei a servit drept foişor de foc, anunţând lumea de fiecare dată când în sat sau la clădirile mănăstirii izbucnea un incendiu, prin bătăi de clopot.
„Se bătea într-un fel anume. Nu se lasă limba să atingă clopotul, ci se pune o bucată de lemn şi se bate numai din limbă, de multe ori. Aşa se adunau toţi sătenii şi dădeau o mână de ajutor. Am păstrat tradiţia, însă pe lângă clopot mai sunăm şi