Reprezentantii industriilor europene a otelului si automobilelor acuza companiile miniere de practici neloiale din cauza introducerii unui nou sistem de evaluare a pretului minereului de fier in urma caruia costul materiei prime ce sta la baza obtinerii otelului va inregistra o dublare, scrie Financial Times.
Eurofer, care reprezinta producatorii europeni de otel, a inaintat o plangere catre Comisia Europeana cu privire la posibile abuzuri legate de stabilirea preturilor, spunand ca "exista indicii clare potrivit carora au fost coordonate mai multe majorari de preturi si au fost exercitate presiuni asupra producatorilor de otel pentru acceptarea acestor schimbari".
Apelul adresat autoritatilor de la Bruxelles survine intr-o perioada delicata, in conditiile in care oficialii din domeniul concurentei atat din cadrul Comisiei Europene, cat si ai Bundeskartellamt, autoritatea germana antitrust, analizeaza deja o propunere a Rio Tinto si BHP Billiton de a-si combina campurile bogate in minereu de fier din vestul Australiei.
Pretul otelului va creste si va trage dupa el si industria auto
Plangerile urmeaza unor avertizari referitoare la necesitatea cresterii preturilor la otel cu pana la o treime dupa ce companiile miniere si producatorii de otel din Japonia si China s-au pus de acord asupra modificarii sistemului de stabilire a pretului minereului de fier. Costurile in crestere la otel se vor traduce prin preturi mai mari pentru automobile, grinzi pentru constructii si electrocasnice mari, sustin producatorii de otel.
In prezent, pretul otelului este cu 9,6% mai mare decat in decembrie, potrivit MEPS International, o firma britanica de consultanta. Compania braziliana Vale si cea anglo-australiana BHP Billiton au fost cele care au initiat schimbarea sistemului vechi de 40 de ani de negocieri anuale ale contractelor cu un sistem de contra