Germania si Franta sustin necesitatea impunerii unei taxe bancare la nivel international, in contextul in care ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a prezentat deja un plan prin care va obliga bancile tarii sa plateasca 1,2 miliarde de euro in cadrul unui fond de asigurare menit sa acopere eventuale salvari din timpul unei viitoare crize, scrie Financial Times.
Christine Lagarde, ministrul francez de finante, si omologul sau german, au caracterizat initiativa drept "o contributie extrem de utila in conditiile dezbaterii internationale actuale" referitoare la reglementarea sectorului financiar.
Lagarde a declarat ca Franta si Germania au convenit "in mod fundamental" ca taxele impuse bancilor la nivel national, menite sa acopere costurile unor crize viitoare, ar trebui sa devina o cerinta de baza in cadrul unui mecanism "cu acoperire internationala".
Cei doi ministri au scos in evidenta diferentele de abordare ale acestei propuneri: autoritatile de la Berlin vor un fond special fara contributii din partea asiguratorilor, in timp ce Franta ar putea include asiguratorii, chiar si fondurile de hedging, iar fondurile generate din taxa vor intra in "cuferele" guvernului.
Cei doi au afirmat ca acest lucru reflecta diferentele dintre sistemele bancare nationale si nu ar trebui sa stea in calea realizarii obiectivului de a face bancile sa plateasca pentru prevenirea riscurilor, mentinandu-se in acelasi timp un mediu cu reguli si drepturi egale la nivel international.
Germania este prima mare tara europeana care urmeaza exemplul Statelor Unite in a prezenta planuri legate de o taxa bancara. Schauble a declarat ca vrea sa introduca o taxa bancara "moderata" care sa alimenteze un fond de bailout cu contributii anuale de 1-1,2 miliarde de euro, fara a se exercita insa presiuni prea mari asupra bancilor sau a afecta capacitatea acesto