Uniunea Europeană a decretat ziua de luni zi de doliu în memoria victimelor poloneze ale accidentului aviatic de la Smolensk. Bruxelles-ul va arbora în bernă drapelul european, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană a decretat ziua de luni zi de doliu în memoria victimelor poloneze ale accidentului aviatic de la Smolensk. Bruxelles-ul va arbora în bernă drapelul european, transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan (audio).
Ziua de doliu la Bruxelles în memoria preşedintelui polonez şi a celorlalţi demnitari ucişi în accidentul aviatic a fost decisă de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care a lucrat în ultimii ani cu Lech Kaczynski, în summit-urile europene.
Pentru omologii europeni ai lui Kaczynski, preşedintele polonez a fost un partener de dialog redutabil, care în ultimii ani a condus negocieri dure în interesul Poloniei.
Polonia, inclusă în UE în 2004 de Guvernul nu mai puţin încăpăţânat a lui Leszek Miller, a continuat după 2004 să-şi afirme vocea la Bruxelles prin tandemul fraţilor gemeni Kaczynski, preşedintele şi prim-ministrul, care au obţinut câştig de cauză întotdeauna.
În 2007, fraţii Kaczynski refuză compromisul final al textului Tratatului de la Lisabona, întrucât acesta nu prevedea garanţii clare pentru ca Polonia să-şi facă auzită vocea în interiorul Uniunii.
Germania deţinea atunci preşedinţia semestrială europeană, dar orice negociere cu Varşovia a fost imposibilă, mai ales când Lech Kaczynski a calificat-o pe Angela Merkel drept o urmaşă demnă a naziştilor.
Merkel a refuzat deci să-l mai întâlnească pe preşedintele polonez. Acordul final asupra Tratatului de la Lisabona a fost smuls la Bruxelles în iunie 2007 de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi de prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.
Aceştia au negociat o noapte întreagă cu preşedintele polonez, c