Economia chineza a inregistrat o rata anuala de crestere de 11,9% in primul trimestru al acestui an, crestere ce evidentiaza atat soliditatea procesului de redresare a celei de-a treia mari economii a lumii, dar si riscurile tot mai mari de supraincalzire, scrie The Wall Street Journal.
Conform Consiliului de Stat al Chinei, procesul de redresare a prins putere in ultimele luni, insa exista inca probleme si riscuri. In capatul listei se afla cresterea preturilor de pe piata imobiliara. Indicele preturilor la proprietati a avansat cu 11,7% in martie fata de anul trecut, accelerand de la cresterea de 10,7% din februarie, reprezentand cel mai puternic avans din iulie 2005.
Cresterea PIB din primul trimestru s-a accelerat de la avansul de 10,7% raportat pe trimestrul patru al anului trecut, depasind in acelasi timp estimarile economistilor.
Consiliul a avertizat insa cu privire la un optimism excesiv, atragand atentia asupra bazei scazute de comparatie din trimestrul similar al anului trecut, cand pe fondul crizei, China a inregistrat cel mai lent ritm de crestere trimestriala din aproape doua decenii.
Pe de alta parte, cresterea preturilor de consum s-a situat la un nivel surprinzator de scazut, de 2,2%. In martie, rata anuala a inflatiei a atins 2,4%, fata de estimarea de 2,7%.
"Au existat speculatii privitoare la o majorare iminenta a ratelor dobanzii pe baza datelor puternice din constructii, insa avand vedere rata scazuta a inflatiei, urmatorul pas ar putea fi o reevaluare a monedei locale, yuanul", declara Glenn McGuire, din cadrul SocGen, citat de BBC News.
Romania, importator net din China
Romania a ajuns sa importe din China mai mult decat din Rusia sau Turcia, ca urmare a produselor din ce in ce mai ieftine si competitive produse in tara asiatica. Importurile din China s-au ridicat la 1,9 mld. euro anul trecut, reprezenta