A apărut o carte, "Efect Doppler" de Horia Dulvac, care cuprinde proză scurtă poematică. De fapt, nu poematică, ci poetizată. Autorul se consideră dator să infrumuseţeze fiecare istorisire recurgând la metafore şi la o sintaxă sincopată. Parcă il vedem cum inchide ochii şi recită, transportat de propriile sale tirade trubadureşti. Nimic nu scapă de poetizare, nici măcar actul eliminării unor pietre de la rinichi in timpul urinării:
"Zilele erau nişte pietricele rotunde, muzicale, pe care uneori le urinam in WC-ul de faianţă alb. Veneau atât de neaşteptat, incât trebuia să bag mâna după ele, să le scot. Le dezinfectam puţin cu apă de colonie, căci trebuia să le duc la laborator la analize. In funcţie de compoziţie, ştiam ce nu trebuie să mănânc."
Povestea pietrelor de la rinichi nu se termină aici. Autorul o dezvoltă in registru liric cu o mare mobilizare afectivă, incercând să atingă un orizont metafizic:
"Când le duceam la ureche, scoteau un fel de vibraţie, ca telefoanele celulare date pe mut, iar dacă le priveam deveneau roşii translucide de ruşine."
Inlăuntrul lor stăteau gesturile mele prizoniere in turnuri complicate de cristale şi catedrale. Trebuia să mă uit cu atenţie să mă văd cuibărit acolo cu genunchii la gură - asta era poziţia de stat in gălbenuş."
Incercarea de a poetiza proza eşuează, deşi autorul nu este lipsit de sensibilitate poetică. Ceea ce ii lipseşte cu siguranţă este bunul-gust. Vrând să scrie, simultan, şi proză şi poezie, el compune texte de un teatralism hilar, care nu sunt nici proză, nici poezie.
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară". Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămânealex2108145@yahoo.com
ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiem